Menisküs Yırtığı

Menisküs Yırtığı
Menisküs Yırtığı

Menisküs kaval ve uyluk kemiği arasında bulunan kaba tabirle amortisör ve menteşe işlevi gören c ve o seklindeki yapılardır.menisküs en sık karşılaşılan eklem yaralanmalarından biridir. menisküs yırtığı  sadece sporcularda görülmez. Menisküs yırtıkları her yaşta görülebilmektedir. Ancak oluş mekanizmaları farklıdır. Genç insanlarda menisküs dokusu sağlam olduğundan ciddi travmalar sonucu yırtılırlar. İleri yaşlarda menisküs dejenerasyondan dolayı zayıflar ve çok basit diz hareketlerinde bile yırtılabilir. İç menisküs daha hareketli olduğu için dış menisküse göre 7 kat fazla yırtılma eğilimindedir.
Menisküs yırtığı fiziksel muayene ile kolaylıkla tanımlanabilir.doktorunuz  hastanın dizini  farklı pozisyonlara getirerek tanı koyabilir. Ayrıca yürümenizi izleyebilir ve çömelmenizi isteyebilir. 
Yırtık bir menisküs, fiziksel bir muayene sırasında sıklıkla tanımlanabilir. Doktorunuz dizinizi ve bacağınızı farklı pozisyonlara hareket ettirebilir, yürürken izlemenizi ve belirtilerinizin ve semptomların nedenini belirlemenize yardımcı olmak için çömelmenizi ister .tanı için manyetik rezonas(mrı) görünteleme yardımcı olabilir.
Tedavi:  ilk tedavi yırtığı şekline ve şiddetine göre ,konservatif yani ilaç tedavisi olabilir. Kilitlenme ve diz hareketlerinde kısıtlılık yapmayan yırtık çoğunlukla  ilaç tedavine yanıt verir.

 

Doktorunuz şunları önerebilir:

Dinlenme. Diz ağrınızı şiddetlendiren, özellikle dizinizi bükmenize, döndürmenize neden olan herhangi bir aktiviteden kaçının. Ağrınız şiddetliyse, koltuk değneği kullanmak dizinize olan baskıyı azaltarak  iyileşmeyi artırabilir.

Buz: diz ağrısı ve şişliği azaltabilir. Dizinizi yükselterek soğuk bir paket bir seferde yaklaşık 15 dakika boyunca buz küpleriyle dolu bir havlu kullanın. Hergün her dört ila altı saatte bir

 

İlaç. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve NSAI denilen ilaçlar ve jeller diz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

DİZLİK: ağrıyı azaltmak ve şişlik ve dize binen yükü azaltmak için kısa süreli kullanılabilir.

Fizik tedavi:diz eklemini dengelemek ve desteklemek için diz çevresindeki ve bacaklarınızdaki kasları güçlendirmenize yardımcı olabilir.

Prolotreapi: Proloterapide eklem içine  irrite edici madde (yoğun steril seker vb) uygulanır.Bu madde  bir dizi reaksiyon oluşturarak oluşan hasarı onarmak için vücudun tamir  mekanizmasını devreye sokar.
PRP (platelet rich plazma) 
Trombosit bakımından zengin plazmanın   hasarlı dokuyu tedavi tedavi etmek kullanılması işlemidir. Kan doku tamirinde rol oynayan trombositleri içerir. Trombositler büyüme faktörlerini içeren alfa granülleri içerir. PRP  de kan hastadan alınır ve kanın farklı bileşenlerini ayırmak için santrifüjlenir. Trombosit bakımından zengin plazma, diğer katmanlardan ayrılır. Bu daha sonra yaralanma bölgesine steril olarak enjekte edilir.

Cerrahi

İlaç ve Rehabilitasyon tedavisine rağmen dizde  ağrı veya  kilitlenme varsa doktorunuz ameliyat önerebilir. Ameliyat çoğunlukla kapalı ameliyat olarak bilinen atroskopi tekniği ile  uygulanır. Hastaya zarar vermeyen minor cerrahi bir işlemdir. Özellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde yırtık bir menisküsü tamir etmek bazen mümkündür.

Yırtığın onarılması dikiş ile mümkün değilse, menisküs, artroskopi kullanarak diz ön tarafından açılan küçük kesiler  yoluyla yırtık kısımlar   temizlenerek tedavi edilecektir.. Ameliyattan sonra, diz gücünü ve stabilitesini geri kazanmak için  egzersizler yapmanız gerekecektir.atroskopi sonrası iyileşmeyi artırmak için PRP  kullanılabilir.

YAŞAM TARZI :
Ağrı yok olana kadar özellikle de dizinizi çevirmeyi veya bükmeyi içeren sporları - yapmaktan kaçınınız. Düzenli egzersiz,ve spor dengeli beslenme iyileşmeyi tamamlamak için çok önemlidir.
 

 

Soru ve Görüş Paylaş